IoT si viitorul industriei energetice

In luna august , inflatia anuala In zona euro a atins un nivel record de 9,1%. Multi factori contribuie la acest lucru, unul dintre principalii fiind climatul politic actual si efectele sale asupra cresterii preturilor la energie. Previziunile pentru iarna viitoare din 2022-2023 variaza Intre sumbru si plin de speranta, unii estimand ca va dura mai multe ierni, iar altii sustinand ca este posibil ca actuala criza energetica sa fie rezolvata. Indiferent de ceea ce se va Intampla In cele din urma, turbulentele In sine vor continua sa aiba un impact negativ asupra inflatiei.

In lumea IoT, vorbim despre un viitor stralucitor al proiectelor de tip DIGITAL TWINS si despre transmiterea aproape instantanee a datelor. Toate acestea sunt uimitoare In sine, dar pentru familiile care se confrunta cu provocarea de a-si permite sa Isi Incalzeasca locuinta iarna sau pentru Intreprinderile care se lupta sa tina pasul cu pretul utilitatilor, aceste tehnologii par irelevante. Imaginea mai ampla – cea a schimbarilor climatice si a umbrei sale care planeaza asupra tuturor pietelor si sectoarelor, pare mai putin presanta. Aceste tehnologii sunt deosebit de relevante pentru aceste familii, atat pentru viitorul apropiat, cat si pentru cel Indepartat. Este evident ca sectorul energetic trebuie sa Isi intensifice dezvoltarea pentru a evita viitoarele crize energetice, iar o mare parte din acest lucru consta in punerea In aplicare a solutiilor IoT care nu numai ca sporesc eficienta energetica, ci si stabilesc o plasa de siguranta catre o sustenabilitate de 100%. Avand In vedere acest lucru, sa aruncam o privire asupra cifrelor actuale si sa vedem Incotro se Indreapta sectorul.

Sa Incepem cu elementele de baza.

Cererea globala de energie a crescut cu 3,4% pana In prezent In 2022 – ceea ce este mai putin decat procentul estimat de 3%. Pentru 2023 se asteapta o rata de crestere similara, iar tendinta generala este de Incetinire a cererii de energie.

Capacitatea anuala de energie regenerabila a crescut cu 6% In 2021, In ciuda pandemiei, si se asteapta sa creasca cu 8% In 2022. Cu alte cuvinte, cererea Incetineste, In timp ce capacitatea creste. In ceea ce priveste partea financiara, piata energiei a fost evaluata la 168,57 miliarde de euro In 2020 si se preconizeaza ca va ajunge la 298,26 miliarde de euro pana In 2026 – un CAGR de 10%. In acest interval, mai multi factori vor Impinge si trage piata. Pandemia a afectat-o deja In mod semnificativ, iar orientarea catre resursele naturale regenerabile, cum ar fi energia solara si eoliana, continua sa doboare recorduri anuale si sa realoce fondurile guvernamentale dinspre petrol si carbune catre extinderea infrastructurii pentru a mentine cresterea capacitatii de energie regenerabila.

 

Aceasta nevoie de o infrastructura mai mare si mai buna este punctul In care intervine IoT. In timp ce rata de crestere pe piata energiei difera de la o regiune la alta, cu APAC si India In frunte si LATAM, Africa si Orientul Mijlociu In spate, imaginea globala este una de crestere. In special, implementarea contoarelor inteligente pentru o monitorizare si o gestionare mai eficienta a fluxului de energie este principalul argument de vanzare pe care IoT Il aduce sectorului energetic. S-ar putea sa credeti ca nu este o tehnologie deosebit de revolutionara, dar acest lucru are un efect de tipul “multe picaturi fac un ocean” asupra modului In care este utilizata energia.

Aceasta eficienta energetica alimentata de IoT se va rasfrange In cascada In multe straturi diferite ale pietei energetice. De la retelele de energie ale fermelor solare si pana la clientul final – familia care Isi Incalzeste casa iarna sau Isi Incarca vehiculul electric. De la cap la coada a acestei calatorii energetice, toata lumea va putea lua o decizie mai bine informata, bazata pe date, cu privire la consumul de energie, datorita acestor contoare. Rezultatul final este un raport mai stabil Intre cerere si oferta, preturi mai mici si un viitor mai verde.

Promisiunea IoT “nu consta In a ajuta companiile de petrol si gaze sa Isi gestioneze direct activele existente, lanturile de aprovizionare sau relatiile cu clientii – mai degraba, tehnologia IoT creeaza un activ cu totul nou: informatii despre aceste elemente ale afacerii lor”, sustine Deloitte. Aceste informatii le permit companiilor sa devina mai eficiente si mai fiabile si sa creeze o noua valoare In domenii care variaza de la gestionarea Intreruperilor neplanificate ale sondelor pana la cresterea cantitatii de rezerve care pot fi recuperate din sonde. IoT va oferi companiilor o vizibilitate fara precedent asupra operatiunilor lor, permitandu-le sa monitorizeze performanta activelor si sa investigheze accidentele de la distanta si In siguranta. Acestea vor putea identifica problemele de siguranta si de performanta care trebuie rezolvate Inainte ca acestea sa se produca si vor putea maximiza productia In puturile existente si noi, utilizand supercalculatoare pentru a identifica exact locul unde se afla petrolul sau gazul pe care doresc sa Il recupereze. Exista oportunitati In IoT In Intregul lant valoric al petrolului si gazelor.

Companiile de explorare si productie din amonte vor putea sa Isi faca operatiunile mai sigure si mai productive si sa extraga resurse din medii mai dificile. Companiile implicate In transport, conducte si depozitare vor putea crea o retea mai sigura, mai robusta si cu mai putine scurgeri prin crearea unei infrastructuri mai bogate In date.

Rafinarii si comerciantii cu amanuntul vor beneficia de o mai mare vizibilitate asupra lantului lor de aprovizionare si vor putea sa se orienteze mai bine catre consumatori. Cu toate acestea, nu va fi suficient ca Intreprinderile sa adauge pur si simplu mai multi senzori la echipamentele lor. Acestea trebuie sa aiba o idee clara a ceea ce Incearca sa obtina si de ce, daca vor sa profite la maximum de aceasta tehnologie. Insa, daca vor directiona aplicatiile IoT catre probleme specifice, companiile din domeniul petrolului si gazelor ar putea inaugura o noua industrie, cu costuri mai mici si eficienta mai mare, capabila sa faca fata provocarilor secolului XXI.