Noutati

O analiză a sistemului de racire cu lichid pentru servere: Supermicro Custom Liquid Cooling

Supermicro merge cu un pas mai departe decât mulți dintre concurenții săi și își construiește soluția până la CDU și împachetează întreaga soluție împreună.

În primul rând, inima noului sistem de răcire este modul CDU de la Supermicro. Cu ani în urmă am văzut o unitate cu o capacitate de 40 kW, dar aceasta devine rapid prea mică pentru un rack în zilele noastre, așa că acum vedem că urmează soluții de 80 kW și 100 kW.

CDU 4U îndeplinește o serie de funcții. Scopul principal este de a pompa fluidul în bucle și de a face schimb de căldură între circuitul de răcire cu lichid din interiorul rack-ului și circuitul de apă al instalației (sau alt schimbător de căldură). Sistemul de la Supermicro are un mic ecran LCD care afișează informații de administrare. CDU este proiectat astfel încât datele senzorilor și managementul său să se alinieze cu restul infrastructurii serverului.

Am deschis ușa zonei de control și am văzut un Raspberry Pi care controla acest ecran. Am văzut Raspberry Pi-uri în mai multe CDU-uri din industrie.

Iată o privire rapidă în interiorul compartimentului pentru senzori și control.

În partea din spate, putem vedea zona senzorilor în stânga. Se conectează senzori pentru a detecta diferite niveluri și, de asemenea, senzori de etanșeitate. Sistemul nu ar trebui să aibă pierderi, totuși, oamenii vor să știe dacă apare una, așa că soluția are senzori de detectare a scurgerilor. Există, de asemenea, surse de alimentare redundante pentru a alimenta CDU.

Putem vedea, de asemenea, tuburile mari de răcire cu lichid care pot face schimb de lichid cu colectoarele rack pe care le vom analiza în continuare.

Rețele de răcire cu lichid Supermicro pentru rack-uri

În cazul răcirii cu lichid, colectoarele rack sunt utilizate pentru a distribui lichidul de răcire de la CDU la diferitele blocuri de răcire cu lichid și apoi colectează lichidul din sisteme și îl aduc înapoi la CDU pentru extragerea căldurii. Iată un exemplu de rack GPU proiectat pentru a găzdui 4 servere NVIDIA H100 cu 8 GPU. Se pot vedea cele șase APC PDU instalate în rack doar pentru a asigura alimentarea cu energie a celor patru sisteme, PDU și switch-uri.

Bineînțeles, o altă utilizare excelentă a răcirii cu lichid este pentru calculatoarele cu procesoare complexe. De exemplu, Intel Xeon MAX 9480 cu 64 GB de HBM2e la bord. Platformele 2U cu 4 noduri, cum ar fi BigTwin, au devenit populare pentru densitatea lor atunci când procesoarele foloseau 65-150W. Acum, la 350W fiecare și urcând în curând la 500W, răcirea cu lichid va fi necesară pe mai multe echipamente.

Am vrut să prezentăm mai întâi partea de distribuție a răcirii cu lichid Supermicro. Deoarece SUPERMICRO se descurcă extrem de bine pe segmentul serverelor AI, există clienți care doresc răcire cu lichid. În loc să apeleze la o altă companie pentru a adăuga răcirea cu lichid, Supermicro proiectează rack-urile cu răcire cu lichid. Aceasta este o mare diferență de strategie.
Rămâneți pe fază pentru mai multe informații despre răcirea cu lichid. Acesta va fi un subiect mai important pe măsură ce intrăm în era 2024 a serverelor. Drept urmare, avem în pregătire o serie de articole despre răcirea cu lichid, deoarece este timpul să începem să purtăm discuții despre tranziția la răcirea cu lichid.