Program: Luni - Vineri 9:30-18:00
vanzari@gsc.com.ro
+40 728 472 104   

TEHNOLOGIA INFORMATICĂ NEPOLUANTĂ:
ZECE BUNE PRACTICI PENTRU UN CENTRU DE DATE SUSTENABIL

CUM SĂ CONSTRUIȚI ȘI SĂ OPERAȚI UN CENTRU DE DATE EFICIENT DIN PUNCT DE VEDERE ENERGETIC ȘI SĂ REDUCEȚI CHELTUIELILE OPERAȚIONALE (OPEX)

La nivel mondial, centrele de date utilizează între doi și patru terawați-oră (TWh) de energie electrică pe an (aproximativ 1-3% din consumul global de energie), urmând să crească până la 2-8% până în 2030. Prin urmare, reducerea consumului de energie într-un centru de date este benefică atât pentru mediu, cât și pentru afaceri. Reducerea eficienței utilizării energiei (PUE) a unui centru de date prin reducerea consumului de energie electrică al infrastructurii de calcul și a consumului de energie electrică al instalației pentru răcire reduce OPEX și emisiile de carbon rezultate din generarea de energie.

Calculul ecologic constă în maximizarea performanței unui server și a unui centru de date, reducând în același timp la minimum impactul asupra mediului. Acțiunile specifice și deciziile de achiziție pot afecta consumul de energie la nivelul serverului și ciclul de viață al acestuia, în timp ce alte acțiuni pot reduce PUE al centrului de date.

Supermicro este lider în proiectarea și livrarea componentelor care alcătuiesc Green computing. Serverele Supermicro sunt proiectate pentru a necesita mai puțină energie la un anumit nivel de performanță. Această caracteristică este realizată printr-un design care împarte componentele atunci când este posibil. În plus, serverele Supermicro sunt proiectate astfel încât subsistemele individuale, cum ar fi CPU, memoria sau stocarea, să poată fi actualizate fără a fi necesară înlocuirea întregului șasiu. Utilizarea acestui design dezagregat reduce considerabil deșeurile electronice și scade costurile la achiziționarea de noi tehnologii.

Arhitectura de server modulara

Reduce deșeurile electronice, permițând actualizarea subsistemelor pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește. Reducerea la minimum a procesului de modernizare a întregului server poate reduce deșeurile electronice cu până la 20%.

Partajarea resurselor

Reduce consumul de energie prin partajarea ventilatoarelor și a surselor de alimentare, ceea ce duce la o funcționare mai optimizată. Acest lucru poate reduce consumul de energie electrică cu aproximativ 10%.

Sisteme concepute pentru răcire libera și temperaturi de mediu mai ridicate

Serverele Supermicro sunt proiectate pentru un flux de aer maxim, ceea ce duce la capacitatea procesorului de a funcționa la temperaturi mai ridicate.

Servere pregătite pentru răcire cu lichid

O gamă largă de servere Supermicro sunt pregătite pentru a fi utilizate cu răcire cu lichid, ceea ce reduce viteza ventilatoarelor și nevoia de sisteme HVAC, reducând astfel consumul de energie. S-a demonstrat că reducerea consumului de energie al serverului este de aproximativ 10% per server.

1

 Sisteme dimensionate pentru a se potrivi cerințelor privind volumul de operare

Există multe opțiuni de alegere a componentelor și de configurare pe un server. Serverele tradiționale de uz general sunt concepute pentru a funcționa pentru orice sarcină de lucru tipică, ceea ce duce la supraaprovizionarea resurselor pentru a se asigura că sistemul funcționează pentru o gamă cât mai largă de aplicații. În schimb, un sistem optimizat pentru sarcini de lucru optimizează alegerile de componente și opțiunile de configurare pentru a corespunde exact cerințelor pentru un set țintă de sarcini de lucru. Aceste optimizări reduc funcționalitățile inutile, ceea ce reduce costurile, dar și consumul de energie și generarea de căldură. Atunci când soluția optimizată este scalată la 100, 1000 sau 100.000 de sisteme, economiile sunt semnificative.

2

Partajați infrastructura comună a serverelor

Sistemele pot fi concepute astfel încât să partajeze resursele, ceea ce poate duce la o mai bună eficiență generală. De exemplu, împărțirea surselor de alimentare sau a ventilatoarelor între mai multe noduri reduce necesitatea de a duplica aceste componente pentru fiecare nod. De exemplu, familia de servere Twin (TwinPro, BigTwin, FatTwin și GrandTwin) împarte toate sursele de alimentare și ventilatoarele.
Rezultatul este că pot fi utilizate ventilatoare mai mari și surse de alimentare mai eficiente, reducând consumul de energie electrică atunci când toate nodurile rulează aplicații.

3

Operați la temperaturi mai ridicate

Atunci când se utilizează mecanisme tradiționale de răcire cu aer, aerul care intră în server (temperatura de intrare) este menținut de sistemul de climatizare al incintei  Cantitatea de aer condiționat utilizată într-un centru de date contribuie cel mai mult la calculul PUE (eficiența utilizării energiei). Reducerea cantității de aer condiționat reduce semnificativ consumul de aer și, prin urmare, costurile OPEX.

În întreaga lume, multe centre de date mențin temperaturile de intrare prea scăzute. Operatorii centrelor de date pot reduce consumul de energie prin creșterea temperaturilor de intrare la valoarea maximă recomandată de producători.

4

Captați căldura la sursă

Climatizarea sălii sistemelor este cea mai importantă variabilă care trebuie optimizată pentru a reduce PUE-ul general.

Răcirea cu lichid a procesoarelor și a GPU-urilor poate reduce în mod semnificativ necesitatea de a avea unități CRAC în centrele de date și nevoia de a împinge aerul în jur. Există mai multe metode diferite de utilizare a răcirii cu lichid pentru a reduce nevoia de răcire forțată cu aer și potențialul de a reduce timpul de finalizare a unei sarcini de lucru. Utilizarea răcirii cu lichid poate reduce semnificativ PUE al centrului de date.

5

Selectați și optimizați componentele cheie pentru performanțe/consum pentru volumul de lucru

Pe măsură ce tehnologia procesoarelor se îmbunătățește constant, unul dintre cele mai importante avantaje este faptul că, cu fiecare generație de procesoare și GPU, se realizează mai multă activitate pe un watt. Cele mai recente oferte de la Intel și AMD sunt de până la trei ori mai performante în ceea ce privește cantitatea de operatii produsă pe fiecare watt consumat. Această inovație tehnologică are beneficii enorme pentru centrele de date care doresc să ofere mai multe servicii cu cerințe energetice constante sau reduse.

6

Optimizarea ciclurilor de reactualizare la nivelul componentelor pentru un consum eficient

Principalele componente ale serverelor se îmbunătățesc continuu în ceea ce privește prețul și performanța. Pe măsură ce aplicațiile continuă
să utilizeze mai multe date, fie pentru antrenarea inteligenței artificiale, fie pentru o rezoluție mai mare, fie pentru mai multe I/O (ca în cazul rețelelor de livrare de conținut), ar putea fi necesare cele mai noi servere care conțin cele mai avansate unități centrale de procesare, memorie, acceleratoare și rețele.
Cu toate acestea, fiecare dintre subsisteme evoluează într-un ritm diferit. Cu cicluri de reîmprospătare diminuate de la cinci și trei ani, conform unor estimări, servere întregi nu trebuie aruncate, contribuind la deșeurile electronice. Cu o abordare dezagregată, componentele sau subsistemele unui server pot fi înlocuite atunci când este implementată o tehnologie mai nouă. Un sistem de carcasă bine conceput va putea găzdui un numar de cicluri tehnologice ale componentelor electronice, ceea ce permite posibilitatea înlocuirii componentelor. Prin proiectarea unui tip de carcasă pentru viitoarele creșteri ale puterii necesare pentru procesoare sau GPU-uri, aceasta nu va trebui să fie aruncată la gunoi atunci când sunt disponibile noi procesoare.

7

Optimizați alimentarea cu energie

Conversia energiei din curent alternativ în curent continuu implică o anumită cantitate de căldură generată. În cazul în care centrul de date este alimentat cu curent alternativ, energia trebuie convertită în curent continuu pentru sistem. La fiecare conversie a curentului alternativ în curent continuu, se pierde energie, ceea ce contribuie la ineficiența centrului de date. O conversie mai eficientă va avea ca rezultat mai puțină energie pierdută în timpul conversiei, căldura fiind un produs secundar care trebuie eliminat din sistem.
Sursele de alimentare Titanium sunt cea mai eficientă opțiune, oferind o eficiență energetică de 96%. Sursele de alimentare Platinum sunt puțin mai puțin eficiente, cu 94%. Sursele de alimentare Gold oferă o eficiență mai mică, de 92%. Eficiența unei surse de alimentare nu este liniară sau plată atunci când vine vorba de gama de putere a sursei. Majoritatea surselor de alimentare funcționează la eficiență maximă atunci când funcționează în intervalele superioare ale capacității lor de rată. Acest lucru înseamnă că o sursă de alimentare de 800 de wați care furnizează 400 de wați de putere (capacitate de 50%) va fi mai puțin eficientă decât o sursă de alimentare de 500 de wați care furnizează aceeași putere de ieșire de 400 de wați (capacitate de 80%). sau reduse.

8

Utilizați gruparea sistemelor, virtualizarea și gestionarea energiei

Gruparea sistemelor, virtualizarea și instrumentele de gestionare a energiei sunt toate exemple excelente de modalități de îmbunătățire. utilizării energiei și creșterii flexibilității.
Administratorii IT care pot controla utilizarea energiei pot influența în mod semnificativ energia totală consumată într-un centru de date. Acordarea de competențe administratorilor pentru a monitoriza și apoi a regla acest aspect critic al întregului centru de date poate duce la o funcționare mai eficientă și la mai puține cheltuieli.

9

Alimentați-vă centrul de date cu energie regenerabilă

Sursa de energie a unui centru de date are cel mai mare impact asupra amprentei de carbon și reprezintă cea mai mare oportunitate de a aduce beneficii mediului. În mod obișnuit, operatorul unui centru de date decide sursa de energie pentru toți utilizatorii . În plus, multe centre de date, inclusiv  centre de date de colocare, fac publică mișcarea către obținerea de energie din surse 100% regenerabile.

10

Regândiți criteriile de selecție a amplasamentului

Operarea centrelor de date de mari dimensiuni costă foarte mult. De exemplu, un singur centru de date la scară mare poate necesita 100 MW de energie pentru a menține serverele, stocarea și infrastructura de rețea la performanțele așteptate (suficient pentru a alimenta 80.000 de gospodării). În plus, în timp ce echipamentele utilizează cea mai mare parte a energiei consumate într-un centru de date, răcirea acestor electronice pentru a menține temperaturile de funcționare poate consuma 40% din energia locației. De exemplu, ar putea exista locații în care un centru de date ar putea fi amplasat astfel încât să utilizeze răcirea cu aer liber pe parcursul întregului an sau să utilizeze 100% energie regenerabilă, dar latențele către utilizatorii din întreaga lume ar putea fi afectate.

Accelerați-vă procesele de prelucrare a datelor cu ajutorul unui portofoliu larg de servere optimizate pentru cele mai avansate sarcini de lucru.
Vă rugăm să furnizați specificațiile și orice alte informații relevante despre acest proiect.

Formular de cerere server Supermicro

Vă vom contacta imediat ce cererea dvs. va fi evaluată.

Abonează-te la newsletter si află primul cele mai noi oferte

Subscription Form
Cos de cumpărături
Magazin
0 articol Coș
Contul meu