Noutati

Tendințe în Networking-ul Industrial: Inovații și Perspective


Rețelele industriale se extind la nivel global. Acest lucru indică faptul că Fieldbus sunt încă cea mai comună rețea, având o cotă de piață de 66%, în timp ce Ethernetul industrial are 34% din piață. Se pare că rețelele Ethernet industriale (17% pe an) se extind mai rapid decât Fieldbuses (7% pe an).

PROFIBUS rămâne cea mai folosită rețea industrială la nivel global, dar mai multe rețele se apropie de ea. PROFINET și EtherNet/IP se luptă pentru primul loc în cadrul rețelelor Ethernet industriale și nu se prevede o consolidare a rețelelor în viitorul apropiat.

Segmentul Ethernet crește cel mai rapid

Atât rețelele FIELDBUS cât și rețelele Ethernet industriale sunt în creștere, dar Ethernetul se dezvoltă mai rapid decât celelalte rețele. Când privim la noile noduri instalate în automatizarea fabricilor la nivel global, rețelele FIELDBUS sunt încă cel mai utilizat tip de rețea, cu o cotă de piață de 66%. Un fapt interesant este că GSC observă că rețelele FIELDBUS continuă să crească cu aproximativ 7% pe an. Principalele motoare ale creșterii rețelelor FIELDBUS sunt simplitatea, tradiția și fiabilitatea. Rețeaua FIELDBUS dominantă este PROFIBUS (18% din piața mondială totală, inclusiv Ethernetul industrial), urmată de Modbus (7%), DeviceNet (6%) și CC-Link (6%). Rețelele Ethernet industriale reprezintă 34% din piață și înregistrează o creștere mai rapidă decât rețelele FIELDBUS (17% pe an), dar GSC concluzionează că va mai trece ceva timp înainte ca Ethernetul industrial să depășească rețelele de teren. Principalele motoare ale creșterii Ethernetului sunt performanța superioară și integrarea rețelelor de birou. PROFINET și EtherNet/IP sunt cele două cele mai mari rețele Ethernet, cu câte 8% din piața totală a rețelelor fiecare. Pe locurile următoare se află EtherCAT, Modbus-TCP și POWERLINK.

Provocări și Tendințe Viitoare în Networking-ul Industrial: Navigarea pe Peisajul în Continuă Evoluție

Rețeaua industrială se află la intersecția inovației tehnologice și a eficienței operaționale, jucând un rol central în ecosistemul industrial modern. Pe măsură ce peisajul industrial continuă să evolueze odată cu apariția Industriei 4.0 și a IIoT, provocările și tendințele din acest domeniu au devenit mai evidente ca niciodată. În această postare cuprinzătoare, ne adâncim în lumea rețelelor industriale, examinând provocările actuale, tranziția de la sistemele vechi la cele moderne, tendințele viitoare și harta pentru navigarea în acest teren dinamic.

Rețeaua industrială, adesea denumită coloana vertebrală a proceselor industriale, cuprinde rețeaua interconectată de dispozitive, sisteme și aplicații care facilitează schimbul de date și comunicarea în mediile de producție și fabricație. Această rețea intricată permite monitorizarea în timp real, controlul și optimizarea operațiunilor, contribuind astfel la creșterea productivității și la luarea deciziilor informate.

Actualmente, una dintre principalele provocări în domeniul rețelelor industriale este creșterea vulnerabilității la amenințările cibernetice. Cu proliferarea mediilor industriale interconectate, riscul atacurilor asupra infrastructurii critice a crescut exponențial. Protejarea rețelelor industriale de actorii malefici necesită măsuri de securitate cibernetică solide care să cuprindă atât domeniul Tehnologiei Informației (IT) cât și domeniul Tehnologiei Operaționale (OT). Organizațiile trebuie să implementeze protocoale stricte, evaluări regulate ale vulnerabilităților și sisteme avansate de detecție a intruziunilor pentru a-și întări mecanismele de apărare.

Cu un număr tot mai mare de dispozitive conectate și o generare exponențială de date, preocupările legate de lățimea de bandă a rețelei și de latența devin mai evidente. În special în scenariile industriale care necesită luarea deciziilor în timp real sau în mai puțin de o secundă, latența rețelei în rețelele industriale poate duce la ineficiențe sau la preocupări legate de siguranță. Optimizarea infrastructurii de rețea, adoptarea tehnologiilor de comunicare mai rapide și implementarea metodelor inteligente de procesare a datelor pot atenua această provocare.

Operațiunile industriale adesea acoperă zone vaste și medii dure, făcând conectivitatea fiabilă crucială în aceste medii diverse. Interferența electromagnetică, atenuarea semnalului și defecțiunile echipamentelor pot duce la întreruperi în rețea, afectând eficiența producției și fluxul de date. Îmbunătățirea fiabilității și rezistenței rețelei poate fi realizată prin intermediul unui design redundant, a planurilor de recuperare de urgență și a tehnologiilor anti-interferență.

Domeniul industrial este caracterizat de coexistența sistemelor moștenite și a tehnologiilor de ultimă generație. Integrarea echipamentelor tradiționale în cadrul cadrului modern de rețea ridică bariere de compatibilitate și interoperabilitate. Organizațiile se găsesc adesea în situația de a echilibra optimizarea infrastructurii existente cu avantajele adoptării transformării digitale. Această tranziție necesită planificare meticuloasă, strategii de modernizare și adoptarea protocoalelor de comunicare deschise care să facă legătura între sistemele vechi și cele noi.

Tendințele viitoare în rețelele industriale

  • Integrarea tehnologiei 5G pentru Conectivitate Îmbunătățită

Integrarea tehnologiei 5G în rețelele industriale marchează o schimbare de paradigmă în domeniul conectivității. Cu capacități precum latență ultra-redusă, lățime de bandă mare și suport pentru conectarea a unui număr mare de dispozitive, 5G deschide uși către schimbul de date în timp real, operațiuni la distanță și aplicații de realitate augmentată. Industriile din toate sectoarele vor valorifica potențialul tehnologiei 5G pentru a stimula inovația, a obține câștiguri de eficiență fără precedent și pentru a dezvălui noi cazuri de utilizare.

  • Edge AI și Analiza Predictivă

Fuziunea dintre AI on EDGE și analiza predictivă promite să revoluționeze operațiunile industriale. Prin implementarea algoritmilor de AI on EDGE, organizațiile pot efectua analize de date în timp real, facilitând luarea rapidă a deciziilor fără a depinde de resursele centralizate din cloud. Analiza predictivă folosește datele istorice pentru a prognoza potențialele defecțiuni ale echipamentelor, pentru a optimiza programările de întreținere și pentru a minimiza perioadele de nefuncționare.

  • Blockchain pentru Securitate și Transparență Îmbunătățite

Tehnologia blockchain câștigă teren în domeniul rețelelor industriale datorită caracteristicilor sale excepționale de securitate și transparență. Prin crearea unui registru imutabil și descentralizat al tranzacțiilor, blockchain asigură integritatea datelor și previne accesul neautorizat. Lanțurile de aprovizionare industriale au de câștigat de pe urma urmăririi îmbunătățite, a partajării securizate a datelor și a proceselor de audit streamline.