Noutati

Vulnerabilitățile rețelelor industriale: o amenințare serioasă pentru securitate

Organizațiile naționale vor trebui să își consolideze securitatea infrastructurilor critice de informații (CII) și a sistemelor de tehnologie operațională (OT), deoarece trecerea la standarde comune le oferă hackerilor o capacitate mai mare de a-și intensifica efectele atacurilor. Creșterea digitalizării și a conectivității a alimentat automatizarea în sectoarele OT, cum ar fi energia electrică, petrolul și gazele, apa și producția. De asemenea, aceste industrii obțin o mai mare eficiență prin adoptarea unor protocoale și sisteme de operare comune.

Observând că cele mai bune practici de securitate IT nu funcționează neapărat la fel de bine în mediile OT, avertizăm organizațiile OT să nu “copieze și să lipească” orbește măsurile de securitate IT. În acest fel, este mai probabil să provoace perturbări semnificative și să pună la pământ sistemele OT decât să le protejeze împotriva actorilor de amenințare.

Din păcate, aceleași tehnologii care permit operatorilor OT să își controleze cu ușurință sistemele prin intermediul unei interfețe web pot permite, de asemenea, factorilor negativi să deturneze sistemele OT și să le manipuleze pentru a provoca daune și întreruperi.

Protejarea rețelelor industriale poate fi o provocare din cauza mai multor obstacole cu care se confruntă adesea organizațiile.
Rețelele industriale sunt sisteme complexe și interconectate care se pot întinde în diverse locații, inclusiv în spații de producție, site-uri la distanță și medii cloud. Lipsa de vizibilitate a rețelei poate face dificilă pentru organizații identificarea potențialelor vulnerabilități și detectarea activităților anormale care pot indica un atac cibernetic. Fără o viziune cuprinzătoare asupra rețelei, organizațiile pot întâmpina dificultăți în implementarea unor măsuri de securitate eficiente pentru a-și proteja activele industriale.
Rețelele industriale implică adesea o gamă variată de dispozitive, inclusiv sisteme vechi, sisteme de control industrial (ICS) și dispozitive IIoT, care pot avea niveluri diferite de capacități de securitate și pot să nu fie ușor de corectat sau de actualizat. Această lipsă de control asupra dispozitivelor poate reprezenta o provocare pentru organizații în ceea ce privește implementarea unor politici de securitate coerente și aplicarea uniformă a măsurilor de securitate în întreaga rețea, lăsând lacune care pot fi exploatate de atacatorii cibernetici.
Rețelele industriale sunt gestionate, de obicei, de mai multe părți interesate, inclusiv echipe IT și OT (tehnologie operațională), furnizori terți și contractori. Lipsa de colaborare între aceste părți interesate poate duce la lacune în materie de securitate, deoarece poate exista o lipsă de coordonare în ceea ce privește implementarea măsurilor de securitate, aplicarea de patch-uri pentru vulnerabilități și monitorizarea potențialelor amenințări.

Cum să vă protejați rețeaua industrială de atacuri cibernetice: o călătorie în 3 etape

Rețelele industriale sunt o țintă tentantă pentru atacurile cibernetice. Acestea sunt adesea conectate la internet, ceea ce le face vulnerabile la malware, ransomware și alte amenințări. A încerca să securizezi rețeaua industrială dintr-o singură lovitură este ca și cum ai fierbe oceanul. Este mai bine să o privim ca pe o călătorie. La fiecare etapă a călătoriei, veți face schimbări graduale în ceea ce privește oamenii, procesele și tehnologia.

Etapa 1: Securitate minimă

Această este starea actuală pentru majoritatea retelelor industriale. Dacă vă aflați aici, înseamnă că ați separat rețeaua industrială de rețeaua IT. Traficul nu poate trece de la rețeaua IT la rețeaua industrială fără a trece de DMZ. Această etapă oferă o protecție minimă, deoarece nu împiedică răspândirea malware-ului în rețeaua industrială.

Etapa 2: Securitate fundamentală

Această este o etapă mai avansată, care oferă o protecție mai bună. Cuvintele de ordine la această etapă sunt detectare, protecție și răspuns.

Identificați toate activele industriale, vulnerabilitățile cunoscute ale acestor active și fluxurile de comunicare.

Detectați amenințările și împiedicați-le să se răspândească.

Creați zone de izolare pentru malware pentru a împiedica răspândirea acestuia în alte zone.

Securitatea este tratată ca un proces de întreținere inclus în programele de întreținere planificate.

Etapa 3: Securitate cu spectru complet

Această este cea mai avansată etapă, care oferă o protecție maximă. La această etapă, capacitățile de segmentare sunt îmbunătățite și capacitățile de încredere zero sunt implementate.

Segmentarea poate fi granulară până la dispozitive individuale.

Capacitățile de încredere zero pot fi implementate în rețeaua industrială.

Zonele de izolare a malware-ului sunt reduse la un singur dispozitiv, oferind în același timp un control fin asupra fluxurilor de comunicare ale activelor.

GSC vă poate ajuta să vă protejați rețeaua industrială de atacuri cibernetice. GSC oferă o gamă largă de caracteristici și servicii care vă pot ajuta să îndepliniți toate cele 3 etape ale călătoriei către securitatea industrială.

Caracteristici și servicii GSC:

  • Segmentare și vizualizare: GSC vă ajută să identificați toate activele industriale și să le segmentați în zone de încredere. Acest lucru vă ajută să preveniți răspândirea malware-ului în rețea.
  • Detectare și răspuns: GSC vă ajută să detectați și să răspundeți la amenințările cibernetice. Acest lucru vă ajută să protejați rețeaua industrială de atacuri.
  • Securitate cu spectru complet: GSC vă ajută să implementați securitatea cu spectru complet în rețeaua industrială. Acest lucru vă oferă o protecție maximă împotriva atacurilor cibernetice.

Concluzie

Securitatea rețelelor industriale este o prioritate importantă pentru operatorii de infrastructură critică. GSC vă poate ajuta să vă protejați rețeaua industrială de atacuri cibernetice, oferindu-vă o gamă largă de servicii specifice.

Securitatea rețelelor industriale este esențială pentru a asigura buna funcționare a proceselor industriale și pentru a proteja împotriva unei game largi de amenințări. Prin implementarea unor măsuri de securitate adecvate, companiile își pot proteja rețelele de amenințări externe și interne, pot menține confidențialitatea informațiilor sensibile și pot reduce riscul de întrerupere a activității și alte consecințe negative.

Urmând cele mai bune practici pentru securitatea rețelelor industriale, companiile se pot asigura că rețelele lor rămân sigure și fiabile, permițându-le să se concentreze asupra operațiunilor și obiectivelor lor principale.