Program: Luni - Vineri 9:30-18:00
vanzari@gsc.com.ro
+40 728 472 104   

5G nu este la fel de rapid pe cât credeai. Iată de ce.

Performanța medie a serviciilor 5G este în scădere la nivel global pe multe piețe a serviciilor 5G. Iată de ce și ce ar putea fi făcut pentru a rezolva această problemă.

5G este o nouă tehnologie de comunicații wireless care promite viteze de descărcare mai rapide, latență mai mică și capacitate mai mare decât tehnologiile anterioare, cum ar fi 4G LTE. Cu toate acestea, rețelele 5G actuale nu oferă întotdeauna performanțele pe care le promit.

Un studiu recent realizat de Ookla, o companie de testare a vitezei de internet, a constatat că vitezele de descărcare medii 5G la nivel global au scăzut în ultimul an. În Statele Unite, vitezele medii de descărcare 5G au scăzut de la 56 Mbps în 2021 la 46 Mbps în 2022.

Există mai multe motive pentru care rețelele 5G pot fi mai lente decât promit. Un motiv este că rețelele 5G sunt încă în curs de dezvoltare și nu sunt la fel de răspândite ca rețelele 4G LTE. Un alt motiv este că rețelele 5G folosesc frecvențe mai mari decât rețelele 4G LTE, care sunt mai predispuse la interferențe.

În ciuda acestor provocări, 5G are potențialul de a revoluționa modul în care ne conectăm la internet. 5G poate oferi viteze de descărcare suficient de rapide pentru a suporta streaming video 4K, jocuri online și alte aplicații solicitante de bandă largă. De asemenea, 5G poate oferi latență mai mică, ceea ce înseamnă că poate oferi o experiență mai bună pentru aplicațiile în timp real, cum ar fi apelurile video și jocurile online.

Pe măsură ce rețelele 5G continuă să se dezvolte, ne putem aștepta ca vitezele și performanța să se îmbunătățească. În cele din urmă, 5G are potențialul de a oferi o experiență wireless mult mai bună decât rețelele anterioare.

Factorii care influențează performanța serviciilor 5G

Există numeroase aspecte care influențează performanța 5G și capacitatea furnizorilor de a satisface cerințele în continuă schimbare ale utilizatorilor în materie de lățime de bandă și latență. O problemă imediată este faptul că majoritatea furnizorilor de servicii și a operatorilor de rețele 5G și-au desfășurat serviciile prin implementarea unor rețele 5G care nu sunt independente. Aceste rețele sunt construite peste rețelele 4G existente. Astfel, în timp ce punctele de acces pot suporta 5G de înaltă performanță, coloana vertebrală transportă un amestec de trafic de la toate serviciile.

Operatorii de rețea au optat pentru această abordare deoarece a fost mai puțin costisitoare decât proiectarea și implementarea unei rețele 5G de sine stătătoare. Un alt “beneficiu” (pe lângă costurile mai mici) al abordării non-standalone este că operatorii de rețea ar putea oferi clienților servicii de viteză mai mare mai repede.

Mulți au stabilit prețul serviciilor pentru a atrage noi clienți sau pentru a determina clienții existenți să treacă la noile planuri. Acest lucru a alimentat o cerere enormă. Până la sfârșitul anului 2022, existau 1,15 miliarde de abonați 5G, o creștere de peste 530 de milioane de la 619 milioane cu un an mai devreme, potrivit Asociației mondiale a furnizorilor de telefonie mobilă (GSA). Acest lucru se traduce printr-o creștere de 85,9% de la an la an. Problema este că o mare parte din această creștere s-a concentrat în zonele urbane, unde sunt concentrate serviciile 5G. Chiar și cu desfășurarea unei capacități mai mari, performanța în multe regiuni s-a degradat pe măsură ce mai mulți utilizatori au concurat pentru servicii.

Ookla a constatat că așa a fost cazul. Performanța medie 5G este în scădere pe multe piețe 5G aflate la prima lansare. “Deși este de înțeles pe măsură ce adoptarea 5G crește și utilizatorii din mai multe locații îndepărtate au acces la 5G, scăderea vitezei mediane de descărcare indică, de asemenea, dificultăți în ceea ce privește investițiile și desfășurarea pe unele piețe”, a declarat Mark Giles, analist principal în domeniu la Ookla. Acesta a precizat că, în același timp, multe dintre aceste piețe se confruntă cu provocări economice, punând mai mult ca niciodată accentul pe controlul costurilor. Așadar, este probabil ca extinderile de clădiri să nu țină neapărat pasul cu cererea.

Testele Ookla au analizat mai profund decât simpla examinare a vitezei medii de descărcare. Acesta a examinat cele mai bune și cele mai mici 10% din rezultatele eșantionului. S-a constatat “o variație semnificativă în ceea ce privește experiența consumatorului în rețelele 5G actuale, cu viteze 5G care ating în medie peste 1 Gbps pentru cei mai buni 10% dintre utilizatorii din Emiratele Arabe Unite, dar care scad la sub 20 Mbps pentru cei mai mici 10% în Norvegia, SUA, Japonia, Germania și Spania.

Serviciile 5G lente stimulează interesul pentru 5G de tip standalone

Tehnologia 5G standalone poate contribui la îmbunătățirea serviciilor la nivel global. Standalone 5G se bazează, de obicei, pe o infrastructură de bază nouă, bazată pe cloud, virtualizată și bazată pe microservicii. Unele dintre beneficiile anticipate ale introducerii tehnologiilor 5G autonome includ timpi de conectare mai rapizi, latență mai mică, suport pentru un număr masiv de dispozitive și viteze de descărcare mai mari. Rețelele 5G autonome oferă, de asemenea, o creare mai agilă a serviciilor și o împărțire a rețelei în felii, cu un suport îmbunătățit pentru gestionarea acordurilor la nivel de servicii în cadrul acestor felii.

Interesul pentru utilizarea sa este în creștere. Până la sfârșitul lunii martie 2023, GSA a identificat 524 de operatori din 156 de țări și teritorii care investesc în 5G. Dintre aceștia, 115 operatori au investit în 5G de sine stătător, iar 41 de operatori au implementat sau lansat deja 5G de sine stătător în rețelele lor publice.

Sunt așteptările pentru 5G prea mari în ceea ce privește viteza?

Este clar că performanța ideală sau potențialul maxim pentru 5G de 20 Gb/s nu este în grafic. Cu toate acestea, atunci când a introdus 5G, UIT a definit valori țintă pentru viteza de transfer de date experimentată de utilizator, o așa-numită cerință minimă de performanță tehnică. Aceștia au specificat un debit de date de 100 Mbit/s pe legătura descendentă (downlink) și un debit de date de 50 Mbit/s pe legătura ascendentă (uplink) în mediile urbane dense. Rata medie globală de descărcare de 1 GB/s nu este rea după acești parametri.


Abonează-te la newsletter si află primul cele mai noi oferte

Subscription Form
Cos de cumpărături
Magazin
0 articol Coș
Contul meu