CAT5 vs CAT6 – Care este cea mai indicată solutie în 2023?

Ethernet, am dreptate? Care este treaba cu el și de ce există atât de multe versiuni diferite de cabluri de rețea? Ei bine, astăzi vom discuta despre CAT 5e, CAT6 și CAT6A, standardele pe care le veți găsi în prezent pe piata.

CAT5 a fost introdus în 1999, iar în 2001 a fost îmbunătățit cu varianta “e”, care este capabilă să transporte o rată a vitezei 1Gb ethernet. Folosit la internet, telefonie și video, este cel mai des întâlnit cablu Ethernet și adesea cel mai ieftin pentru lungimea sa, oferind o transmisie solidă a datelor și mai puține erori, cum ar fi pierderile de semnal.

CAT6 a apărut la scurt timp după aceea, fiind capabil să transfere o conexiune de 10 gigabiți pe o distanță limitată. CAT6 este utilizat în principal pentru a asigura stabilitate și viteze ridicate în configurațiile de rețea, în timp ce CAT5e este utilizat pentru distanțe mai mari. Deși nu există prea multe diferențe semnificative, CAT6 asigură în cele din urmă mai bine internetul de mare viteză.

CAT5e și CAT6 sunt compatibile între ele, astfel încât le puteți utiliza pe ambele în aceeași rețea pentru a transfera conexiuni gigabit între diferite zone. De exemplu, dacă aveți un switch care oferă o conexiune de 10 gigabiți, dar nu aveți nevoie de viteze de 10 gigabiți pentru transferuri pentru anumite PC-uri din configurație, puteți prelua pur și simplu CAT5 de la una dintre ieșirile LAN. Este aceeași mufă/conector ethernet și un tip de cablu foarte asemănător din punct de vedere estetic.

Diferența aici este că, pe o distanță de 100 m, ambele cabluri CAT pot oferi o conexiune gigabit. Semnalul nu poate merge fizic mai departe fără să se degradeze. Acesta este motivul pentru care veți găsi switch-uri de rețea și altele asemănătoare dispuse în cadrul rețelelor.

Când vine vorba de furnizarea unui semnal de 10 gigabiți, CAT6 este redus la 55 m, ceea ce limitează distanța pe care o poate parcurge înainte de a se degrada. Totuși, acest lucru a fost “rectificat” cu CAT6A, care poate furniza 10 gigabiți pe o distanță de 100 m – ceea ce duce în cele din urmă la viteze mai bune de internet.

Acesta este motivul pentru care conversația “CAT5 vs CAT6” este bizară. Este o luptă lipsită de sens pentru a stabili dacă aveți sau nu bugetul necesar pentru a furniza o rețea cu CAT6A complet pentru o conexiune de 10 gigabiți pe toată linia, sau dacă aveți nevoie de cablu doar pe anumite distanțe și puteți reduce costurile cu doar CAT6.

Pentru că sunt interschimbabile în funcție de nevoile utilizatorului, a le pune una împotriva celeilalte într-o luptă tradițională de clickbait pe un site web este ridicol.

Ethernet de la CAT5e încoace vă poate oferi o conexiune foarte solidă și fiabilă de 1 Gbps, care este mai mult decât suficientă pentru orice transfer local, de intranet sau de internet care trebuie efectuat. Este mai mult decât probabil să constatați că acest lucru este mai mult decât suficient pentru dvs. și pentru rețeaua dvs. Singurul moment în care ar trebui să faceți upgrade la o rețea de 10 Giga este dacă aveți cu adevărat nevoie să transferați loturi mari de fișiere dintr-un punct singular sau între utilizatori, cum ar fi editarea video sau backup-urile de fotografii.

În acest caz, dacă sunteți preocupat de asigurarea viitorului, ar trebui să faceți upgrade la CAT6 sau CAT6A, în funcție de distanța și bugetul pe care îl aveți în vedere.

Lățimea de bandă CAT5e vs. CAT6
Atât CAT5e, cât și CAT6 pot suporta viteze de până la 1000 Mbps, sau un Gigabit pe secundă. Acest lucru este mai mult decât suficient pentru viteza de departe a celor mai multe conexiuni la internet.

Principala diferență între cablul CAT5e și CAT6 constă în lățimea de bandă, pe care cablul o poate suporta pentru transferul de date. Cablurile CAT6 sunt proiectate pentru frecvențe de operare de până la 250 MHz, față de 100 Mhz pentru CAT5e. Acest lucru înseamnă că un cablu CAT6 poate procesa mai multe date în același timp. Gândiți-vă la aceasta ca la diferența dintre o autostradă cu 2 și una cu 4 benzi. Pe ambele puteți conduce cu aceeași viteză, dar o autostradă cu 4 benzi poate gestiona mult mai mult trafic în același timp.

Viteza CAT5e vs. CAT6
Deoarece cablurile CAT6 au performanțe de până la 250 MHz, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul cablurilor CAT5e (100 Mhz), acestea oferă viteze de până la 10GBASE-T sau 10-Gigabit Ethernet, în timp ce cablurile CAT5e pot suporta până la 1GBASE-T sau 1-Gigabit Ethernet.

Crosstalk CAT5e vs. CAT6
CAT5e și CAT6 sunt ambele cabluri cu perechi răsucite. Ambele utilizează fire de cupru, cu 4 perechi răsucite (8 fire) pe cablu. În trecut, performanța de 250 MHz oferită de CAT6 era adesea obținută prin utilizarea unei caneluri de nailon în cablaj, care izola fiecare dintre cele patru perechi răsucite, făcând cablul rigid. În prezent, cablurile CAT6 sunt mai flexibile, folosind alte metode pentru a reduce zgomotul.

Indiferent dacă se utilizează sau nu o canelură, CAT6 prezintă specificații mai stricte pentru crosstalk și zgomot de rețea. CAT6 nu numai că oferă o interferență semnificativ mai mică sau o crosstalk Near-End (NEXT) în transmisie în comparație cu CAT5e, dar îmbunătățește și crosstalk Equal-Level Far-End (ELFEXT), pierderea de revenire (RL) și pierderea de inserție (IL). Rezultatul este mai puțin zgomot de rețea, mai puține erori și rate de transmisie a datelor mai mari.

CAT5e vs. CAT6 Lungime maximă
Atât CAT5e, cât și CAT6 oferă lungimi de până la 100 m pe segment de rețea. Vitezele maxime realizabile nu vor fi niciodată atinse dincolo de această lungime. Acest lucru poate duce la o conexiune lentă sau defectuoasă, sau chiar la lipsa conexiunii. În cazul în care este necesară acoperirea unor distanțe mai mari de 100 m, semnalul poate fi amplificat cu ajutorul unor repetori sau switch-uri.

Atunci când este utilizat pentru 10GBASE-T, lungimea maximă a unui cablu CAT6 se reduce la 55 m. După această distanță, viteza scade la 1GBASE-T. Pentru a putea rula 10GBASE-T pe întreaga lungime de 100 m, se recomandă utilizarea CAT6A, numit și cablu de categorie 6 augmentat.

Concluzie: Cablu CAT5e vs. CAT6
Există numeroase considerații atunci când alegeți cablul potrivit. Care este viteza de rețea necesară: 100 Mbps, 1000 Mbps sau 10 Gbps? Care este numărul de utilizatori? Cu un număr mare de utilizatori, frecvența cablului (MHz) devine importantă. Cablul este destinat utilizării în interior sau în exterior? Cablul trebuie să fie rigid sau flexibil? Există posibile surse de interferențe? Și așa mai departe. În cele din urmă, alegerea se reduce la aplicația dumneavoastră.

Se susține adesea că nu merită să se investească în cabluri cu o performanță mai mare, cum ar fi CAT6, deoarece hardware-ul actual din infrastructura de rețea nu necesită viteze de 10 Gbps. Dar hardware-ul se actualizează în timp; este mult mai ușor să actualizezi hardware-ul decât să instalezi cabluri noi. Diferența de preț între CAT5e și CAT6 nu este mare și, de obicei, este o idee bună să optați pentru cablul de calitate mai bună, pregătind astfel infrastructura și performanța rețelei pentru viitorul apropiat.

Totuși, cel mai important aspect de luat în considerare, indiferent de opțiunea pentru CAT5e sau CAT6, este să optați întotdeauna pentru un cablu de calitate 100% cupru. Faptele arată că un sistem de cablare de calitate inferioară poate cauza până la 70% din timpii de nefuncționare a rețelei, chiar dacă, de obicei, reprezintă doar 5% din investiția inițială în rețea. Așadar, nu riscați să vă confruntați cu defecțiuni generalizate dacă vă zgârciți la un sistem de cablare care nu oferă performanțe garantate. Căutați întotdeauna un furnizor care oferă o garanție pe viață pentru cablurile CAT5e și CAT6 verificate independent de ETL.