Program: Luni - Vineri 9:30-18:00
vanzari@gsc.com.ro
+40 728 472 104   

Latentă vs. latime de banda vs. trafic: Care este diferenta?

 •  Latența este timpul necesar pentru ca datele să circule între dispozitivele dintr-o rețea și afectează capacitatea de reacție a activităților online.
 • Lățimea de bandă determină cantitatea de date care poate fi transferată printr-o rețea la un moment dat și afectează viteza internetului.
 • Traficul este cantitatea de date transferate cu succes printr-o conexiune la internet și poate fi afectat de congestia rețelei sau de o conexiune instabilă.

Latență: fiecare milisecundă contează

În domeniul rețelelor IT, latența reprezintă durata necesară unui semnal sau unui pachet de date pentru a se deplasa de la un nod la altul în cadrul rețelei. Aceasta este esențială în sistemele de rețea, unde dispozitivele precum computerele, telefoanele, tabletele, routerele și modemurile schimbă informații prin intermediul internetului.

Considerați un scenariu de gaming în cloud: apăsați un buton pentru a efectua o acțiune în joc, cum ar fi săritura unui personaj. Latența măsoară timpul dintre momentul apăsării butonului și reacția în joc a personajului. Cu o latență redusă, de exemplu 20 milisecunde, reacția este aproape instantanee, creând iluzia unui joc rulat local pe propriul dispozitiv. În contrast, o latență mare, cum ar fi 500 de milisecunde, introduce o întârziere vizibilă, afectând experiența de joc.

În cazul apelurilor video prin platforme ca Zoom sau Skype, latența determină intervalul de timp în care vocea dumneavoastră ajunge la interlocutor după ce vorbiți. O latență scăzută asigură o conversație fluidă, asemănătoare unei discuții față în față. Pe de altă parte, o latență ridicată poate cauza suprapuneri în conversație, ducând la o comunicare dificilă și fragmentată.

Latenta poate fi influentata de mai multi factori, dintre care amintim:

 • Distanța fata de server: Cu cat te afli mai departe de un server, cu atat mai mult timp va calatori datele dus-intors. Aceasta calatorie este numita “timpul de parcurs total” (TPT) sau rata de ping. De aceea, este adesea recomandat sa alegi un server cat mai apropiat de locatia ta fizica, cum ar fi in cazul unui serviciu VPN sau al jocurilor online.
 • Tipul de conexiune la internet: Cablurile de fibra optica sunt recunoscute pentru viteza lor mare de transmitere a datelor. Vitezele Wi-Fi si ale datelor mobile variaza considerabil in functie de diferiti factori, dar, in general, nu se pot compara cu vitezele unei conexiuni prin cablu, cum ar fi fibra optica.
 • Calitatea conexiunii Wi-Fi: Daca semnalul Wi-Fi este slab sau instabil, poate duce la intarzieri sau intreruperi in activitatile tale online. Acest lucru se intampla deoarece pachetele de date trebuie retransmise, ceea ce poate creste timpul necesar pentru ca datele sa calatoreasca intre dispozitivul tau si server.
 • Performanta hardware: Daca routerul sau modemul care te conecteaza la internet este vechi, deteriorat sau suprasolicitat, poate incetini viteza internetului si poate creste latenta.

Pentru optimizarea latenței, se pot implementa următoarele strategii:

 1. Favorizați conectivitatea prin cablu Ethernet în detrimentul Wi-Fi pentru stabilitate și viteză îmbunătățită.
 2. Poziționați-vă mai aproape de router sau folosiți un extender Wi-Fi pentru a îmbunătăți semnalul.
 3. Selectați un server geografic mai apropiat de locația curentă pentru a minimiza întârzierile.
 4. Evitați utilizarea rețelei în orele de vârf pentru a reduce congestia de trafic.
 5. Actualizați periodic browserul, firmware-ul routerului și software-ul dispozitivelor pentru eficiență și securitate.
 6. Curățați memoria cache și ștergeți cookie-urile din browser pentru a elibera resursele sistemului.
 7. Utilizați instrumente de diagnoză online, precum testul de viteză Cloudflare, pentru a evalua latența prin măsurarea timpului necesar trimiterea și primirea datelor către/de la un server.

Lățimea de bandă: lățimea rețelei contează

Lățimea de bandă reprezintă cantitatea de date care poate fi transferată printr-o rețea într-un anumit interval de timp. Puteți să vă gândiți la ea ca la dimensiunea țevii care transportă volumele de date. Cu cât conducta este mai mare, cu atât mai multe date pot trece prin ea. Cu cât conducta este mai mică, cu atât mai puține date pot trece prin ea. Lățimea de bandă se măsoară în biți pe secundă (bps), megabiți pe secundă (Mbps) sau gigabiți pe secundă (Gbps). O lățime de bandă mai mare se traduce printr-o viteză mai mare a internetului.

Așadar, dacă vă plac videoclipurile HD de pe Netflix, veți avea nevoie de cel puțin 5 Mbps. Dar dacă sunteți un fan al videoclipurilor 4K, veți avea nevoie de 25 Mbps. Rețineți că acestea sunt doar elementele de bază. Dacă aveți mai multe dispozitive sau utilizatori în aceeași rețea, s-ar putea să aveți nevoie de o lățime de bandă și mai mare.

Dacă vă întrebați de câtă lățime de bandă dispuneți, puteți utiliza instrumente online precum fast.com sau testul de viteză al Cloudflare pentru a vă determina lățimea de bandă. Aceste instrumente vă măsoară în timp real vitezele de descărcare și încărcare, care sunt vitezele la care primiți și trimiteți date de pe internet.
Cu toate acestea, numerele pe care le vedeți probabil că nu vor corespunde perfect lățimii de bandă pe care v-o oferă furnizorul dvs. în acel moment. Vitezele fluctuează în mod constant, așa că efectuați câteva teste în timp pentru a înțelege mai bine media dumneavoastră.

Dacă întâmpini probleme cu un internet lent sau instabil, poți adopta câteva strategii pentru a optimiza lățimea de bandă:

 1. Upgradează-ți abonamentul de internet: Verifică opțiunile disponibile la furnizorul tău de servicii de internet (ISP) și ia în considerare trecerea la un plan superior pentru a beneficia de o lățime de bandă mai mare.

 2. Investește într-un router mai performant: Problemele de conectivitate pot fi cauzate nu doar de abonamentul de internet, ci și de echipamentul folosit. Un router de ultimă generație, compatibil cu standardele recente Wi-Fi, cum ar fi Wi-Fi 6E sau Wi-Fi 7, poate îmbunătăți semnificativ performanța rețelei.

 3. Extinde acoperirea rețelei cu un Wi-Fi Extender sau un sistem Mesh: Dacă întâmpini probleme cu acoperirea semnalului Wi-Fi în anumite zone ale locuinței, un extender Wi-Fi sau un sistem de tip mesh poate soluționa această problemă, asigurând o conexiune stabilă și uniformă în toate zonele.

 4. Controlează aplicațiile care consumă multă lățime de bandă: Monitorizează și limitează utilizarea aplicațiilor care consumă semnificativ resurse de rețea, cum ar fi platformele de streaming, jocurile online și aplicațiile de videoconferință. Închide aplicațiile când nu sunt folosite sau ajustează setările pentru a reduce consumul de lățime de bandă, dacă este posibil.

Traficul: Transferul de date contează

Debitul este cantitatea de date transferate cu succes prin conexiunea dvs. la internet la un moment dat. Se măsoară, de asemenea, în biți pe secundă (bps), megabiți pe secundă (Mbps) sau gigabiți pe secundă (Gbps)

Gândiți-vă la conexiunea dvs. la internet ca la o conductă de apă. Debitul reprezintă cantitatea de date care trece efectiv prin țeavă într-un anumit interval de timp, la fel ca și cantitatea de apă care ajunge în găleată atunci când o umpleți. Lățimea de bandă reprezintă capacitatea maximă a țevii – cât de multă apă ar putea trece prin ea dacă nu ar exista scurgeri sau înfundări.

Astfel, dacă lățimea de bandă este o conductă de 10 litri pe minut, dar în găleata dvs. intră doar 5 litri în fiecare minut, debitul dvs. este de 5 litri pe minut. Debitul este mai mic decât lățimea de bandă, deoarece congestia rețelei sau o conexiune șubredă încetinește fluxul, ca niște îndoituri sau găuri într-o țeavă.

În contextul tehnologiei rețelelor, parametrii optimi pentru performanța unei conexiuni la internet sunt determinați prin latență minimă, lățime de bandă extinsă și un debit de date crescut. Acești factori colaborează pentru a asigura o eficiență maximă în transferul de date.Latența, măsurată în milisecunde, reprezintă timpul necesar pentru ca un pachet de date să călătorească de la sursă la destinație. O latență redusă este crucială pentru aplicații în timp real, precum jocurile online sau conferințele video, unde întârzierile pot afecta negativ experiența utilizatorului.Lățimea de bandă, exprimată în megabiți pe secundă (Mbps) sau gigabiți pe secundă (Gbps), descrie volumul de date ce poate fi transmis printr-o conexiune de internet într-o secundă. O lățime de bandă mai mare permite transferul unui volum mai mare de date, esențial pentru descărcarea rapidă a fișierelor mari și streamingul video de înaltă definiție.Debitul, sau rata de transfer, se referă la viteza efectivă cu care datele sunt transmise între două puncte ale rețelei. Un debit ridicat asigură o utilizare eficientă a lățimii de bandă disponibile, permițând un flux constant de date fără întreruperi sau pierderi de pachete.În sinteză, o conexiune la internet ideală este caracterizată prin latență scăzută, lățime de bandă mare și un debit ridicat, acești parametri lucrând în concordanță pentru a maximiza performanța rețelei. Aceasta garantează o transmisie rapidă și eficientă a datelor, crucială pentru aplicațiile moderne dependente de o conectivitate de înaltă calitate.

Abonează-te la newsletter si află primul cele mai noi oferte

Subscription Form
Cos de cumpărături
Magazin
0 articol Coș
Contul meu